Vi kallar det turkosa hjärtat för Kim. Kim får inte det stöd han skall ha i skolan – och mår dåligt, blir ledsen. På skolgården hittar han sin lillebror (rött hjärta). Säger en dräpande kommentar till brorsan, som blir riktigt förbannad, arg, förtvivlad. Lillebrors klasskamrater (gröna) råkar illa ut, och lillebror ger sig på flera stycken för att han är arg i hela kroppen. Bröderna kommer hem, förbannade och ledsna, till mamma och pappa som får ta ett ordentligt snack om saken med sina söner – vad var det som hände och varför?

Kim får ett utbrott på morgonen och vägrar gå till skolan. Någonsin. Mamma måste stanna hemma, pappa åker till jobbet för han har möte, men tankarna vandrar hit och dit. Hur skall han göra för att hans son skall må bra? Jobbet blir lidande, hans arbetskamrater (blåa) får jobba dubbelt så mycket. Det slutar med sjukskrivning.
Farmor och farfar blir mycket bekymrade och tar ledigt i omgångar för att hjälpa till. Deras arbetskamrater blir sura för att de måste göra deras jobb också. Pappans syster känner till en familj som har haft det lika tufft, och där har båda föräldrarna blivit av med jobben. Hon vill hjälpa till men har fullt upp själv med nyfött barn och familj.

Mamman hinner inte med det hon skulle göra och en stor kund säger upp sitt avtal på grund av det. Det gör att de på jobbet måste avskeda två personer. Mamman har jobbet kvar, men mormor och morfar blir väldigt oroliga och ringer till mammans syster, som blir ännu mer orolig och undrar hur detta skall sluta.

I klassrummet blir det otroligt stökigt eftersom Kim inte får det stöd han skall ha. Hans klasskamrater (gula) lackar ur och lektionerna blir olidliga. Ingen lär sig någonting. Och klasskramraternas familjer (grå)blir ledsna och sura för att det inte finns någon som kan hjälpa till i klassrummet. De ringer rektorn och klagar och vissa flyttar från skolan för att det är ohållbart.
Samtidigt funderar Kims lärare (orange) på om han skall fortsätta som lärare. Kommer hem och är riktigt irriterad. Det går ut över hans partner – som får problem med att sova och försummar sitt jobb…

Det här är ju inte sant. Jag har ju bara hittat på allt. Eller har jag det?

Det är en hel kedja av människor som påverkas – och vi vet aldrig hur mycket vi själva klarar av. En dag står vi där vid den berömda väggen. Och då smäller det.

Så, se till att du eller dina barn får rätt stöd, det är inte bara en enorm tjänst för dig och ditt barn, det är en samhällstjänst också.

ADHD-dygnet-runt10Tänk om vi istället skulle ge stöd till en person? Hur skulle den berättelsen se ut?