Avreagera mera! Lägg in det i ditt schema varje vecka. Gör det du gillar – sätt stereon på högsta volym och sjung så högt du kan, banka mattor, ordna ett ordentligt party, spring ikapp med hunden eller hästen, slå på en boxningssäck eller ett dött träd i skogen åk rollerblades nedför världens högsta berg. Glöm inte skyddsutrustningen så du kan släppa loss på ett tryggt sätt.

Boosta och peppa dig själv och beröm dig ofta. För allt som funkar. Och det är ju massor.

Vila. Pausa. Läs en bok, titta på en film du redan sett, somna en stund på soffan, slötitta på TV, meditera eller bläddra i magasin. Gör det lugnt och stilla och ta dig tid – inte bara en kvart eller så. Gärna en timme åt gången.

Bli beroende av något nyttigt! Som att rensa ogräs, skala potatis, jogga eller dansa. Gör det extra mycket när du känner dig nere eller har långtråkigt.

Ledsamhet. Tag kontakt med en medmänniska. Spela kort, lek med barnen, ring en kompis, måla, rita. Skingra tankarna och låt eländet rinna av dig. Sätt på din favoritmusik – och behöver du gråta sätt på din ”favorit-gråt-film”.

Förberedelser. Det hjälper inte alltid att överraskningen är positiv. Det är jobbigt när det inte blir som man har tänkt sig. Så förbered även överraskningarna.

Efter kreativitet kommer sorg. Och det är inget farligt. Det går också över.

Ilskeutbrott – ta en time-out. Gå ut med soporna, ta en promenad, ta två så slipper du säga alla de där sakerna som du kommer att ångra sedan. Räkna till 100 000…

Förlåt ofta. Både dig själv och din omgivning. För det behövs när man har en funktionsnedsättning eller lever med någon som har det. De flesta misstag och knasigheter är ju inte med flit.

 

Den här sidan är inspirerad av denna blogg.