Läste idag ett blogginlägg som heter ”Vad kostar en topplacering? ” och handlar om mätningen av svenska skolan som gjordes av PISA. Svenska skolan fick superlåga betyg. Jag tycker att bloggen har jättebra tankar om det – för vad är det egentligen som räknas i PISA? Vad är det som värdesätts i den undersökningen? Skall våra barn tvingas vara i skolans värld dygnet runt för att få ett jobb i framtiden? För det måste vi ha i åtanke,  PISA mäter inte allt, men det mäter kunskap.

Kan det vara så att vi idag lär oss andra saker i Sverige – som inte tas upp i PISA? John Steinberg menar att vi är ett samverkansfolk: Vi är alltså bra på: att ta ansvar, innovativt tänkande, inkludera, vi har en av världens högsta demokratiska utveckling, vi är måna om delaktighetsfrågorna. Hur räknas det in i PISA? Se John Steinbergs föreläsning här.

Jag tänker framförallt på en föreläsning av Fredrik Härén där han pratar om att man idag kan köpa kunskap oerhört billigt i det vi kallar 3e världen.  Kreativitet och förmågan att tänka kreativt däremot äger vi själva. Och ju mer kreativ man är desto lättare kommer det vara att skaffa jobb i framtiden. Jag håller med Fredrik Härén i det. Nedan ett toppenklipp från Youtube om det.

och nästa